Adviseren

Bij ons staat de effectieve toepassing van BIM centraal. We helpen organisaties om BIM doelgericht en succesvol in te zetten. Onze advisering resulteert in concrete en duurzame oplossingen binnen uw organisatie. Van het ontwikkelen van een ILS (Informatie Leverings Specificatie) en een BIM-protocol tot strategisch advies over technische modelleermogelijkheden, wij begeleiden u bij elke stap.
Hoe zet ik BIM in?

De inzet van BIM vraagt om een integrale benadering van ontwerp tot en met beheer. BIM is een onderdeel van een digitale strategie en geen doel op zich. De gebouwdata in een BIM biedt veel mogelijkheden en kan op meerdere plekken ingezet worden. Fimble adviseert over het gebruik van BIM en de uitgangspunten die nodig zijn in deze context.

BIM Requirements

Wij helpen met het opstellen van een BIM Protocol en een ILS; BIM Requirements. Deze bieden voor de opdrachtgever de basis voor de uitvraag en inzet van BIM.

BIM Protocol bevat contractuele eisen en voorwaarden met betrekking tot informatie-uitwisseling waaronder te leveren modellen, BIM-extracten, tekeningen en documenten, en het eigenaarschap, en gerelateerde taken en verantwoordelijkheden. In een ILS wordt vastgelegd welke informatie op welk moment (data drop) geleverd wordt.

De meerwaarde van de ISO 19650 voor BIM-coördinatie

De ISO 19650-normenreeks is een wereldwijd erkende standaard voor het beheren van informatie gedurende de levenscyclus van een gebouw of infrastructuurproject. Het doel van deze norm is om de consistentie, kwaliteit en betrouwbaarheid van informatie te waarborgen, wat essentieel is voor efficiënte BIM-coördinatie.

1. Betekenis van de ISO 19650

De standaard is gebaseerd op de Britse PAS 1192-normen en biedt een raamwerk voor gestructureerd informatiemanagement. Het definieert processen, rollen en verantwoordelijkheden die betrokken partijen moeten volgen om de informatie-uitwisseling te standaardiseren. Dit zorgt ervoor dat projecten wereldwijd volgens dezelfde principes werken, wat interoperabiliteit en samenwerking vergemakkelijkt.

De kernprincipes zijn:

  • Onderscheid tussen informatiebeheer op organisatieniveau en projectniveau.
  • Gebruik van een Common Data Environment (CDE): een digitale omgeving waar alle projectinformatie wordt verzameld, beheerd en gedeeld.
  • Definitie van datadrops als specifieke momenten in de tijd waarop informatie moet worden geleverd.
  • Rollen en verantwoordelijkheden voor informatiebeheer, zoals de Information Manager (IM).

2. Meerwaarde van ISO 19650 voor BIM-coördinatie

Het toepassen van ISO 19650 biedt aanzienlijke voordelen bij BIM-coördinatie:

Efficiënte informatie-uitwisseling

ISO 19650 definieert een heldere structuur voor het beheren en overdragen van informatie, inclusief gestandaardiseerde workflows en afspraken over informatieleveringen (datadrops). Dit minimaliseert miscommunicatie en inefficiëntie, wat cruciaal is in multidisciplinaire BIM-projecten.

Gestandaardiseerde datadrops

Datadrops zijn specifieke momenten in de projectplanning waarop informatie moet worden gedeeld met belanghebbenden. Deze momenten zorgen voor:

  • Transparantie: Alle betrokkenen weten wat er wordt verwacht en wanneer.
  • Kwaliteitscontrole: Informatie wordt gecontroleerd voordat het wordt gedeeld, wat fouten minimaliseert.
  • Besluitvorming: Betrouwbare data op de juiste momenten maakt tijdige en goed onderbouwde beslissingen mogelijk.

Voorbeeld: Tijdens de ontwerpfase kan een datadrop een volledig gecoördineerd BIM-model bevatten dat voldoet aan het BIM-uitvoeringsplan (BUP).

Betere samenwerking

Door het gebruik van een CDE en uniforme processen stimuleert ISO 19650 een cultuur van samenwerking. BIM-coördinatoren kunnen ervoor zorgen dat informatie van verschillende disciplines in een centraal platform samenkomt, wat conflictvermindering en efficiëntere clash-detectie mogelijk maakt.

Compliance en risicovermindering

Het toepassen van ISO 19650 zorgt voor naleving van internationale standaarden, wat een voordeel is bij tenders en contracten. Daarnaast beperkt het risico's door duidelijke afspraken over verantwoordelijkheid en eigendom van informatie.

3. Toepassing in de praktijk

De toepassing van ISO 19650 in BIM-coördinatie vereist een goed begrip van de normen en het opstellen van duidelijke documentatie, zoals:

  • BIM-uitvoeringsplan (BUP): Bevat afspraken over rollen, processen en datadrops.
  • ILS (Informatie Leverings Specificatie): Specificatie van welke informatie op welk moment moet worden geleverd.
  • CDE-structuur: Het inrichten van een gestructureerd CDE dat voldoet aan de richtlijnen van ISO 19650.

4. Conclusie

Door de nadruk op datadrops, samenwerking, en kwaliteitscontrole, helpt de norm projectrisico's te verminderen, de efficiëntie te verhogen, en duurzame samenwerking te stimuleren. Het implementeren van ISO 19650 zorgt ervoor dat uw project voldoet aan de hoogste internationale standaarden. Wij kunnen u helpen om het project en de BIM modellen conform deze norm en BIM requirements in te richten en te controleren.

Modelchecking/validatie

Voldoet uw BIM model aan de gestelde eisen als het gaat om opbouw en indeling en gehanteerde ILS? In de rol van BIM regisseur ondersteunen we opdrachtgever bij deze controle.

BIM regie namens opdrachtgever

Namens de opdrachtgever kunnen we optreden als BIM regisseur in het BIM proces om zo de eisen van de opdrachtgever te bewaken.

BIM toepassingen

Bij ons zijn BIM modellen veel meer dan alleen maar 3D modellen. Standaard bevatten al onze BIM modellen informatie en slimme functies die van waarde zijn.

BIM Requirements (Protocol en ILS)

BIM Requirements omvatten afspraken over het hoe, wat en wanneer van BIM. Wij helpen met het opstellen hiervan en het toepassen tijdens bouw- of beheerprojecten.

Wellicht interessante blogs

Adviseren in de praktijk

Een aantal case studies waarin wij onze klanten mochten adviseren.

Voorbeeld Slide

Directie Gemeentelijk Vastgoed had de wens te groeien naar toekomstbestendig beheer van haar vastgoedinformatie. Een kijkje in hoe wij hebben geholpen

Bekijk case

Voorbeeld Slide

Fimble optimaliseert vastgoedportefeuille Hoogvliet Beheer met toekomstbestendige BIM-modellen en efficiënte data-output

Bekijk case

Gemeente Amsterdam

Directie Gemeentelijk Vastgoed had de wens te groeien naar toekomstbestendig beheer van haar vastgoedinformatie. Een kijkje in hoe wij hebben geholpen

Bekijk case

Schiphol

Voor diverse projecten zijn wij onderdeel van het team van informatiemanagers om deze in goede banen te begeleiden.

Bekijk case

De Bijenkorf

De Bijenkorf heeft Fimble geselecteerd om het warenhuis te helpen bij de migratie van 2D naar 3D modellen van al haar filialen.

Bekijk case

VUmc

Ook benieuwd hoe je op basis van een visuele opname van gevels en de output vanuit een 3D Revit model kan komen tot een MJOP? Lees hier dan verder!

Bekijk case

Gemeente Amsterdam

Fimble heeft voor de gemeente Amsterdam BIM Requirements opgesteld. Gericht op de processen van afdeling vastgoed om modellen consistent te ontvangen.

Bekijk case

Gemeente Rotterdam

Fimble heeft samen met RPS voor de gemeente Rotterdam een Plan van Aanpak opgesteld hoe BIM kan aansluiten op de processen binnen afdeling Vastgoed.

Bekijk case

NSI

Fimble en Based adviseren NSI bij inzet BIM van één van de hoogste (86m) houten kantoorgebouwen ter wereld.

Bekijk case

Schiphol C-Pier

Scannen C-Pier incl. BIM-model updaten en verrijken met nieuwe informatie die voldoet aan het huidige Schiphol ILS/ protocol.

Bekijk case

Eigen Haard

Scannen en modelleren appartementen Watercirkel in Amstelveen.

Bekijk case

ING Nederland

Modelleren object t.b.v. een materialenpaspoort in Madaster

Bekijk case

FMHaaglanden

Fimble heeft voor FMHaaglanden BIM Requirements opgesteld specifiek gericht op het facilitair management die aansluit op de RVB BIM Specificatie.

Bekijk case

EDGE

Fimble heeft voor EDGE BIM Requirements opgesteld die de verdere ontwikkeling van BIM bij EDGE verder ondersteunt.

Bekijk case

Bouwinvest Office Fund

Building 1962 - The Garage. Omzetten bestaande modellen naar uniforme Revit discipline modellen op basis van de basis ILS.

Bekijk case

Hotelschool The Hague

Opstellen BIM Requirements en upgraden bestaande modellen voor MJOP uit O-Prognose

Bekijk case

Schiphol Real Estate / Microsoft

Uitwerking inventaris Microsoft (The Outlook) op basis van basis ILS en aansluiting Madaster.

Bekijk case

Planon

Modelleren en adviseren Planon Innovation Campus

Bekijk case

Vanaf het ontwerp tot en met het beheer bieden wij diensten die jou en je organisatie ondersteunen.

Bekijk hoe het vervolg van het proces er uit kan zien.