Van ING Nederland hebben we de vraag gekregen om het rijksmonumenten kantoor Herengracht 580 waar de specialisten van de afdeling ING Private Wealth and Asset Management gehuisvest is te voorzien van een materialenpaspoort en deze in Madaster te plaatsen. ING die een Kennedy is van het Madaster en het object van een G label al naar een A label had weten te transformeren wilde na het behalen van een BREEAM In Use certificaat nog een stap maken. Een materialenpaspoort.
Vanuit deze vraagstelling zijn we gaan kijken naar de vraag achter de vraag en deze was eveneens duidelijk. ING wenst van haar objecten ten behoeve van het optimaliseren van processen toekomstig haar vastgoed in BIM te ontvangen. Mede hierdoor zijn we gaan kijken naar de stappen die genomen kunnen worden om tot een BIM model te komen die werkbaar is voor de verschillende partijen/leveranciers van ING Nederland. Om te zorgen dat er een toekomstbestendig model zou worden opgezet hebben we de opdracht gekregen om BIM Requirements op te stellen (Protocol en ILS). Hiervoor is de Basis ILS als uitgangpunt genomen aangevuld met de wensen van ING Nederland. In een gezamenlijke sessie met ING Nederland, CBRE (beheerder vastgoed ING) en Fimble zijn de wensen en behoeften geventileerd waaruit de BIM Requirements ING v1.0 is ontstaan die door derden kan worden toegepast voor het modellen van ING vastgoed.
Op basis van de BIM Requirements ING v1.0 zijn we aan de slag gegaan om het object Herengracht 580 te Amsterdam te modelleren naar een bruikbaar paspoort die in Madaster kan worden ingelezen. Het model is vervaardigd op basis van aangeleverd bronmateriaal en een opname op locatie.
Uitgangspunten model:
De BIM Requirements ING v1.0 leidt er toe dat een BIM model goed is ingericht en op een consistente manier is ingericht. Modellen vinden hierdoor aansluiting op het Madaster en daarmee sluit het aan op de behoefte van ING Nederland over het gewenste inzicht in de circulariteit van haar objecten.
Jeroen Vermeulen - Founder
Madaster