Waar we enigszins trots op zijn is dat we de mooie opdracht gegund hebben gekregen voor het scannen en digitaliseren van het gebouw De Planeet, het huidige House Modernes, te Utrecht. Het door Syntrus Achmea aangekocht karakteristieke pand centraal gelegen in Utrecht, is werkelijk een pareltje om aan te mogen meewerken.
Het doel van het project is door middel van een 3D laserscan het bestaande gebouw in kaart te brengen en deze te modelleren tot een constructief 3D Revit model. Het scannen heeft plaatsgevonden vanaf verdieping -2 tot en met het dak en is uitgevoerd i.s.m. BIM partners uit Huizen.
Het exterieur (en interieur) hebben we door middel van 3D scantechnologie gescand. 3D laserscanning is een contactloze, niet-destructieve technologie die de vorm van fysieke objecten en omgevingen met behulp van een laserstraal driedimensionaal vastlegt. Met deze techniek is het mogelijk om bestaande situaties tot in detail vast te leggen. Het meetinstrument zet de omgeving om in punten. Elk punt heeft zijn eigen x-, y-, z- en reflectiewaarde. Het resultaat van de 3Dscan is een puntenwolk van de omgeving of het object met miljoenen punten.
Bij het scannen wordt de (zichtbare) gebouwgeometrie (bouwkundig, constructief, installatietechniek) gescand én de vaste en losse inventaris. De eventuele losse inventaris, die zichtbaar werden op de scans, maakten in deze opdracht geen onderdeel uit van het Revit-model doordat dit een renovatieproject betrof.
Scans worden met een geringe overlap gemaakt. Tijdens het scanproces wordt er gebruik gemaakt van referentiepunten zodat de gescande delen ten opzichte van elkaar gepositioneerd kunnen worden. Tijdens het scannen worden van de bestaande toestand gelijktijdig foto’s gemaakt.
De scan die volgt uit de meting geeft inzicht in de opbouw van het gebouw en de verdieping. De afwijking in maatvoering en opname is nihil omdat elke scheefte en sparing meegenomen wordt door de scanner. Hierdoor ontstaat een zuiver model.
Na het scannen hebben we de Point Cloud naar een 3D model van House Modernes uitgewerkt. Dit heeft geleid tot een bouwinformatiemodel (BIM) inclusief plattegronden, gevels en doorsnedes. Het model hebben we volgens de Basis-ILS opgezet en afgestemd met de coördinerende partijen (architect of aannemer).
In het model hebben we o.a. de volgende onderdelen meegenomen.
Na renovatie en verduurzaming zal in House Modernes de voorzieningen openbare fietsenstalling in de kelders -2 en -1 en horeca worden ondergebracht. De begane grond en de eerste verdieping van House Modernes houden een winkelfunctie. De overige verdiepingen (2de t/m 6de) zullen flexibel worden verhuurd waaronder ca. 7.370m2 kantoor- en vergaderruimtes. De oplevering staat gepland in 2020. House Modernes zal voor Utrecht weer het icoon worden wat het was.
Aansluitend zijn we door NEOO B.V. / Heilijgers bouw B.V. gevraagd om het bouwmanagementteam te ondersteunen met het verwerken van de nieuw te verbouwen indelingen en dit als regisseur te delen met het bouwteam door middel van Ifc en BimCollab. We zijn dan ook erg blij met wederom een tevreden klant.
Michel Castelijn - Projectmanager
NEOO